tisdag 19 juni 2012

Hallonmoussetårta lchf


Ingredienser
Mazarinbotten:
200 g mandel
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm sukrin
3-4 msk vispgrädde
150 g smör
3 ägg
3 msk kokosnötsmjöl

Hallonmousse:
8 gelatinblad
500 g hallon
5 dl vispgrädde
3 msk sötrix-flor och 1/4 krm sukrin

Servering:
1 ask färska hallon
citronmeliss


Gör så här:
Mazarinbotten:
Skålla och skala mandeln. Mal den i en mandelkvarn. Häll den malda mandeln och sötning i en matberedare och pulskör i några minuter. Tillsätt sedan en matsked grädde i taget till lämplig mandelmassekonsistens.
Låt mandelmassan vara kvar i matberedaren, lägg i smöret och pulskör. Tillsätt ett ägg i taget och kör till en jämn smet. Rör sedan i mjölet för hand.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter. Häll i mandelmassesmeten, bred ut den väl.
Grädda tårtbottnen i 175 grader ca 20 minuter. Låt svalna helt i sin form.

Hallonmousse:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Mixa hallonen till puré. Häll ca 1 dl av purén i en kastrull och värm ordentligt. Tillsätt grädden och sötning, blanda väl. Rör ner gelatinet i den varma hallonmixen. Blanda sedan ner den varma hallonmixen i purén.
Häll moussen över tårtbotten. Låt stelna i frysen minst 4 timmar. Ta fram tårtan 1 timme före servering. Skär med en vass kniv runt kanten när tårtan är halvtinad. Dekorera med färska hallon och citronmeliss.

Tips: Om man gör tårtan dagen före eller har den länge i frysen bör man ta fram den och tina sakta i kylen, gärna 10-12 timmar. Eller ta  fram den på morgonen om den ska ätas på kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar